TRACTAMENTS

SOFRE

Per tractar:

Oïdi i àcars

Preparació:

En 5 l d’aigua si afegeixen 40 gr de sofre soluble, es barreja bé i s’aplica polvoritzat a la planta. També es pot fer amb sofre en pols, escampant-lo directament sobre la planta. S’ha d’aplicar quan les temperatures estan per sobre de 20ºC i s’ha de repetir el tractament amb certa freqüència (cada 10 – 12 dies) fins desaparèixer la plaga o malaltia.

Efectivitat:

Tractament molt efectiu

BACILLUS THURIGIENSIS

Per tractar:

Insectes, preferentment en estat larvari.

Preparació:

Es ven en pols (espores i toxines). Es barreja amb aigua a la dosi recomanada i s’aplica polvoritzat amb gotes molt petites. Poc efectiu a temperatures altes (per sobre 30ºC) i amb humitat elevada. Passats 7-10 dies pot requerir nous tractaments.

BICARBONAT SÒDIC

Per tractar:

És un fungicida contra míldiu, oïdi, antracnosis.

Preparació:

En 4 litres d’aigua s’hi posa una cullerada sopera de bicarbonat i 2,5 cullerades d’oli vegetal, es remena i s’hi afegeix mitja cullera de sabó sòdic om potàssic. S’aplica cada 7-10 dies fins que desapareix la malaltia.

CLOFOLLES D’OU

Per tractar:

Cargols i llimacs

Preparació:

Deixem assecar les clofolles d’ou i posteriorment es trituren per fer-ne trossos petits. Es col·loquen al voltant de les plantes o al voltant de tot l’hort, procurant no tenir cargols a dins.

SENDRA

Per tractar:

Cargols i llimacs

Preparació:

S’escampa al voltant de les plantes afectades impedint el pas dels cargols. Si plou s’ha de repetir el tractament.

CERVESA

Per tractar:

Cargols i llimacs

Preparació:

S’enterra un recipient de boca ampla fins a la rebava, i s’omple de cervesa fins dalt (es pot rebaixar una mica amb aigua). Els cargols són atrets per la olor de la cervesa i cauen dins el recipient.

CUA DE CAVALL

Per tractar:

Preventiu de fongs i curatiu de pugó.

Preparació:

S’agafen 100 gr de plantes fresques i es posen en remull amb 1 litre d’aigua durant 24 h. Posteriorment es bull 4 o 5 minuts, es deixa refredar i es filtra amb un colador. Es dilueix en aigua en la proporció de 1 litre de “caldo” i 5 litres d’aigua. S’aplica a la primavera i a l’estiu, en temps sec i assolellat.

SABÓ POTÀSSIC

Per tractar:

Es tracta d’un acaricida, fungicida i insecticida de contacte, apte per pugó, cotxinilles, aranya roja, i fongs (oïdi, míldiu, botridis, etc).

Preparació:

Al comerç venen sabó potàssic preparat. Es dissolent 30 gr en 1 litre d’aigua i es polvoritza sobre la planta. Aplicar a la tarda en hores de poc sol, ja que amb el sol es degrada ràpidament. S’ha de repetir el tractament amb una certa freqüència(cada 8 – 10 dies).
El sabó potàssic també es pot utilitzar com a mullat quan es prepara nicotina o pelitre, millorant l’efectivitat insecticida d’aquests.

NICOTINA

Per tractar:

És un insecticida útil contra pugó, trips i altres insectes. Actua per contacte i ingestió.

Preparació:

S’agafen tres cigarretes rosses, sense filtre ni paper, i es posen a macerar en aigua unes 24 h. La barreja es filtra i s’aplica polvoritzada. Si es barreja amb 30 gr de sabó potàssic, és molt més efectiu.

SUC D’ORTIGUES

Per tractar:

És útil per al tractar pugó, aranya roja i míldiu de la patata, tots ells al 10%. També incrementa la fotosíntesi, afavoreix la fermentació del compost, evita la clorosi i afavoreix l’arrelament diluït al 20%.

Preparació:

S’agafen entre 0,8 -1 kg d’ortigues fresques o 0,6-0,7 kg de seques i es posen en un recipient de plàstic (més alt que ample i amb tapa) amb 10 l d’aigua, i es deixen fermentar uns 15 dies a una temperatura de 20 ºC. Cada dia s’ha de remoure una mica la barreja. A la superfície hi ha d’haver bombolletes que indiquen que la fermentació està en procés. Quan les bombolles desapareixen, la fermentació ha acabat, i toca filtrar el suc amb un colador. El producte es pot guardar en ampolles de plàstic en un lloc fresc (12ºC) i sense llum.